BIO & CONTACT


Copyright Sammy Van Cauteren

Jonatan Lyssens start zijn artistieke opleiding in het Secundair Kunstinstituut in Gent, afdeling beeldende vorming. Daar legt hij zich in eerste instantie toe op de fotografie. In 2007 start hij zijn bachelor film aan het KASK van Gent. Tijdens de opleiding verschuift zijn aandacht van fictie naar documentaire. In zijn derde jaar kiest hij dan ook resoluut om een documentaire te maken als bachelor eindwerk. In ‘Les hirondelles ne viennent plus’  verwerkt hij de herinneringen van een gepensioneerde mijnwerker met de architecturale restanten van het mijnverleden van de borinage tot een indringend portret. De vredigheid van het leven boven de grond anno 2009 staat in fel contrast met de verscheurende verhalen van het hoofdpersonage Theofile. Portretten en verhalen van mensen worden centrale thema’s in de films van Jonatan Lyssens. In ‘Collecties – Leven tussen boek en band’ gaat hij op zoek naar een poëtische geheel tussen de mentale wereld van het boek en drie mensen die heel hun leven in het teken van dat boek hebben gesteld. De fragiliteit van de mens en zijn vergankelijkheid worden weerspiegeld in de boekenwereld. De boeken blijven eenzaam achter. Met Collecties studeerde Jonatan in 2011 af en sleepte er de Horlait Dapsens prijs mee in de wacht. De film speelde op onder andere Filmfest Gent en Leuven Kort. 

Na zijn opleiding gaat Jonatan aan de slag als freelance videomaker voor diverse culturele organisaties zoals de Handelsbeurs, de Muziekcentrum De Bijloke, Jazzlab Series en vele andere. Voor Gent Jazz interviewt hij naast aanstormend Belgisch en internationaal jazztalent, verschillende grootheden zoals John Cale, Chick Corea, Gregory Porter, Vijay Iyer en Dave Holland. Die laatste vermeldt Jonatan’s werk op zijn facebook pagina “Kudos to the festival’s social media team for setting a high standard!”

Naast zijn freelance werk, start Jonatan in 2013 de voorbereiding voor zijn nieuwe film, Le vieil arbre aux feuilles vertes. In zijn eerste langspeeldocumentaire trekt hij naar een klein dorpje in het Waalse heuvelland. De levens en verhalen van de dorpelingen staan centraal in deze film. De film vertelt over het verlies van een sociaal weefsel maar tegelijk ook over het terug aanhalen van contacten tussen dorpsbewoners. De film werd in 2020 warm onthaald.

In 2014 trekt hij in het kader van het Festival Istanbul Ekspress voor de Handelsbeurs samen met Thomas Noël en Wouter Van Den Abeele naar Istanbul waar hij een gesmaakte reportage maakt over hun muzikale ontmoeting met Özge Öz Erdoğan en Ayten’ Indo. Tijdens de terugreis smeden Thomas, Wouter en Jonatan de eerste plannen voor een verdere samenwerking. Dit leidt uiteindelijk tot hun gezamenlijke engagement in het multi-mediale project “The City’s Song”.

In 2020 richt Jonatan samen met kleinVerhaal het collectief ‘De Westerlingen’. Het collectief krijgt een opleiding op maat in de filmkunst. Dat gaat van techniek, documentaire-strategieën, korte film opdrachten, een inleiding in de documentairefilm-geschiedenis. Door het coronavirus werden we verplicht in 2020 het traject van de Westerlingen bij te stellen. Een documentaire in het Westerkwartier draaien met veel mensen voor en achter de camera bleek niet meer mogelijk. We vormden de Westerlingen om tot kleinVerhaal filmploeg die in verschillende projecten duikt en ondertussen proeft van verschillende audiovisuele technieken.


Jonatan Lyssens
Weeshuisstraat 1B
8400 Oostende

+32 (0)472 34 69 08

Jonatanlyssens@gmail.com